Geen geld steken in World Expo 2025


19 juli 2016

Pijnacker-Nootdorp, 19 juli 2016 – De Metropoolregio Rotterdam Den Haag, waarvan de gemeente Pijnacker-Nootdorp deel uitmaakt, moet geen geld steken in de wereldtentoonstelling ‘WorldExpo 2025’ in Rotterdam. De financiële risico’s zijn te groot en de belastingbetaler moet dan voor de schuld opdraaien, vreest de Partij voor de Dieren.

Onlangs besloot het kabinet om Rotterdam niet voor te dragen als organisator van de World Expo 2025. Minister Kamp (Economische Zaken) voorziet namelijk een financiële strop van 500 miljoen à 1 miljard euro. Enkele grote bedrijven hebben intussen al zo’n drie miljoen euro gestoken in dit project. Ook de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH)(, hadden zich achter dit plan geschaard. De MRDH is een samenwerkingsverband tussen 23 gemeenten, die samenwerken op het gebied van vervoer en economie.

De staat zou garant moeten staan voor de financiële risico’s. Maar het kabinet heeft dus geweigerd dat te doen omdat het vreest dat de kosten-batenanalyse negatief zal uitpakken. Ondanks dit negatieve advies van het Rijk willen de andere partijen het plan toch doorzetten, met alle risico’s van dien.

De Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp heeft daarom aan de bel getrokken bij burgemeester en wethouders van deze gemeente. De partij is bang dat de MRDH en dus ook Pijnacker-Nootdorp toch geld gaan stoppen in een project dat een financieel debacle dreigt te worden. De kans is groot dat de schulden dan worden afgewenteld op de inwoners van de 23 gemeenten die deel uitmaken van de MRDH.

De partij wil daarom weten hoeveel geld de MRDH de komende jaren wil gaan investeren in het organiseren van de wereldtentoonstelling in Rotterdam en welk deel daarvan voor rekening komt van Pijnacker-Nootdorp. Ze wijst er op dat de Stichting World Expo 2025 nu al begint met een schuld van 300.000 euro, omdat de stichting die tijdens de Expo Milaan in mei 2015 de World Expo 2025 Rotterdam heeft gepromoot, failliet is gegaan.

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp: ‘Vanwege de grote financiële risico’s zouden burgmeester en wethouders van Pijnacker-Nootdorp zich ervoor moeten inzetten om de World Expo 2015 in Rotterdam niet door te laten gaan. De belastingbetalers, onder wie de inwoners van Pijnacker-Nootdorp, mogen niet de dupe worden van een financieel debacle. En aan deze geldverspilling willen we absoluut niet meewerken’.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren, GroenLinks en Partij van de Arbeid willen bredere afweging windmolens in Pijnacker-Nootdorp

Pijnacker, 12 januari 2016 – De gemeenteraadsfracties van de Partij van de Arbeid, GroenLinks en de Partij voor de Dieren in ...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil onderzoek naar doodsoorzaak zwanen Nootdorp

Pijnacker-Nootdorp, 18 september 2016 – De gemeente Pijnacker-Nootdorp moet onderzoek laten doen naar de doodsoorzaak van dri...

Lees verder