Biomas­sa­cen­trale in Pijnacker slecht voor mens, dier en milieu


4 april 2018

Pijnacker-Nootdorp, 4 april 2018 – De bouw van een biomassacentrale in Pijnacker is een slechte zaak voor mens, dier en milieu. Een dergelijke centrale stoot veel schadelijke stoffen uit en de verbranding van biomassa is niet duurzaam. Dat schrijft de Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp in een brief met vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Het gemeentebestuur van Pijnacker-Nootdorp heeft onlangs besloten dat er een biomassacentrale aan de Molenlaan in Pijnacker zal worden gebouwd. De Partij voor de Dieren vernam dit via de media. De partij vindt dat burgemeester en wethouders de gemeenteraad over dit ingrijpende besluit actief hadden moeten informeren.

Er kleven allerlei gevaren en nadelen aan biomassaverbranding; ook is niet duidelijk waar de biomassa vandaan komt. Zo heeft verbranding van biomassa nadelige effecten op het klimaat, de biodiversiteit en de voedselvoorziening. Ook komen bij de verbranding van biomassa schadelijke stoffen vrij zoals het broeikasgas CO2, roet, fijnstof, kwik en dioxines.

Uit diverse wetenschappelijke rapporten blijkt dat biomassa leidt tot grootschalige ontbossing elders in de wereld en een enorme uitstoot van CO2. De teelt van bio-energiegewassen kan zelfs wereldwijd de biodiversiteit en voedselproductie bedreigen, omdat het mogelijk de kleinschalige landbouw wegconcurreert. Een biomassacentrale is dus allesbehalve duurzaam en de klimaatwinst van biomassa in de energieproductie is te verwaarlozen.

De Partij voor de Dieren wil dan ook van het gemeentebestuur weten welke stoffen er in de biomassacentrale mogen worden verbrand. Ook wijst de partij erop dat voor de bouw van een dergelijke centrale een milieueffectrapportage moet worden opgesteld en dat die aan de gemeenteraad moet worden voorgelegd.

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp: ‘Een biomassacentrale heeft veel nadelige gevolgen voor omwonenden, dieren en het milieu. Denk bijvoorbeeld aan de luchtkwaliteit. Ook zal het leiden tot veel extra vrachtverkeer op de Molenlaan, omdat er grote hoeveelheden materiaal moeten worden aangevoerd. Daarom sterk zijn we niet voor de komst van een biomassacentrale in onze gemeente. Het is juist duurzaam om van restproducten uit bijvoorbeeld de tuinbouw weer nieuwe grondstoffen te maken, bijvoorbeeld via compostering.’

Gerelateerd nieuws

Ellen Keizer wint fotowedstrijd ‘dieren in de natuur’

Pijnacker-Nootdorp, 26 maart 2018 – Ellen Keizer is de winnares van de fotowedstrijd die de Partij voor de Dieren in Pijnacke...

Lees verder

Partij voor de Dieren eens met raadsbreed akkoord, maar niet met benoeming nieuwe wethouders college

Pijnacker-Nootdorp, 23 april 2018 – De Partij voor de Dieren onderschrijft het raadsbrede akkoord van Pijnacker-Nootdorp, omd...

Lees verder