Partij voor de Dieren vraagt aandacht voor natuur­vrien­delijk tuinieren bij tuin­centrum Ranzijn


8 maart 2018

Pijnacker-Nootdorp, 8 maart 2018 – De Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp vraagt aandacht voor natuurvriendelijk tuinieren. Daarom bracht fractievoorzitter Carla van Viegen een werkbezoek aan tuincentrum Ranzijn in Delfgauw.

De partij liet zich informeren over de manier waarop tuincentrum Ranzijn de bezoekers informeert en adviseert over het natuurvriendelijk en gifvrij tuinieren. Ook was de partij benieuwd hoe het tuincentrum zijn bezoekers stimuleert om hun tuin natuurlijk in te richten en niet te verharden met tegels en steen.

Pijnacker-Nootdorp versteent. Steeds meer wegen, bestrating en tuinen zijn geheel betegeld en verhard. Terwijl vergroening van tuinen juist helpt om droogte, oververhitting van woon-, werk- en recreatielocaties en wateroverlast te verminderen. Op die manier wordt onze leefomgeving groener, aangenamer en weerbaarder tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Bovendien gaat het slecht met de bijen en vele vlindersoorten. De soortenrijkdom van dieren en planten komt steeds meer in de verdrukking door oprukkende bebouwing en de aanleg van wegen. Daar moet verandering in komen en iedereen kan daar aan bijdragen. Door te investeren in bij- en vlindervriendelijke tuinen krijgen bijen, vlinders en andere dieren meer kansen.

Medewerkers van Ranzijn krijgen cursussen in natuurvriendelijk tuinieren. Zij informeren en stimuleren bezoekers om hun tuin natuurvriendelijker in te richten. Zo start er dit jaar een speciaal project om mensen bewuster te maken van het belang ervan. In het tuincentrum wordt geen gif als Round Up meer verkocht en ook is het bedrijf gestopt met het verkopen van vuurwerk, omdat dit moeilijk te rijmen viel met het houden van huisdieren.

Van Viegen heeft het tuincentrum gevraagd om te stoppen met de verkoop van dieren en hun klanten in plaats daarvan te verwijzen naar dierenopvangcentra in de buurt, zoals het asiel ‘t Julialaantje in Rijswijk en konijnenopvang ’t Knagertje in Den Haag. Daardoor krijgen dieren in opvangcentra de kans weer een goed tehuis te vinden. Het tuincentrum kan hier dus een bijdrage aan leveren.

Fractievoorzitter Carla van Viegen: ‘Het tuincentrum heeft een eigen dierenarts in dienst. Die kan mensen van deskundig advies voorzien als het gaat om de verzorging van hun huisdieren. Ook is er noodhulp voor dieren mogelijk. Het is goed te constateren dat ook tuincentrum Ranzijn een bijdrage levert aan de bewustwording van het belang van verdere vergroening, want er is nog een wereld te winnen.’

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht voor paardenwelzijn in Pijnacker-Nootdorp

Pijnacker-Nootdorp, 25 februari 2018 – Er komt in Pijnacker-Nootdorp meer aandacht voor het welzijn van paarden. De gemeente ...

Lees verder

Partij voor de Dieren: bomen zijn een feest!

Pijnacker-Nootdorp, 9 maart 2018 – In het kader van bijenwerkdag heeft de fractie van de Partij voor de Dieren in Pijnacker-N...

Lees verder