Partij voor de Dieren wil beter lokaal gezond­heids­beleid


22 december 2015

Pijnacker-Nootdorp, 22 december 2015 - De Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp wil verbetering en aanvulling van het voorgestelde lokale gezondheidsbeleid. Dit beleid richt zich voornamelijk op de jeugd en niet op gezondheid van ouderen, op gezond gewicht en gezonde voeding en op psychische gezondheid. De Partij voor de Dieren heeft daarom voorstellen ingediend om daar meer aandacht aan te besteden.

Gezond gewicht en gezonde voeding

De gemeente wil zich richten op het bestrijden van overgewicht, maar het is beter uit te gaan van gezond gewicht omdat daarbij ook ondergewicht wordt meegenomen.

De gemeente wil het bestrijden van overgewicht aanpakken door beweging. Maar gezonde voeding is net zo belangrijk om een gezond gewicht te bereiken en te houden. Dit wordt niet meegenomen in het voorgestelde gezondheidsbeleid. Er wordt nu alleen op één school per jaar per gemeentekern voorlichting gegeven over gezonde voeding.

De Partij voor de Dieren vindt deze inzet veel te weinig en pleit ervoor om een speerpunt gezonde voeding op te nemen voor alle doelgroepen in onze samenleving. In het beleidsvoorstel staat dat 49% van de inwoners van Pijnacker-Nootdorp niet elke dag groente eet, 65% eet niet elke dag fruit. Terwijl een meer plantaardig dieet juist bijdraagt aan een gezond gewicht.

Actief en gericht preventief gezondheidsbeleid voor ouderen

Het aantal ouderen in de Pijnacker-Nootdorp zal de komende jaren sterk toenemen. Toch is er geen actief en gericht preventief gezondheidsbeleid voor ouderen in deze gemeente. Gezond ouder worden en gezond oud zijn is echter van groot belang, want dit verhoogt het welzijn van onze inwoners. Hierdoor kunnen ook kosten voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en andere uitgaven worden verminderd. Dat bespaart mensen en de gemeente geld.

Psychische gezondheid

De gemeente wil aandacht geven aan het voorkomen van eenzaamheid en depressie. Op zich is dat natuurlijk een goed streven, maar psychische gezondheid omvat meer dan dat. Daarom wil de Partij voor de Dieren dat de gemeente een speerpunt psychische gezondheid opneemt in haar gezondheidsbeleid. Het voorkomen en verminderen van psychische klachten draagt bij aan het welzijn van onze inwoners.

Fractievoorzitter Carla van Viegen: “Het is ontzettend jammer dat zowel het college van Burgemeester en Wethouders als een meerderheid van de gemeenteraad er niet voor kiest om de gezondheid en het welzijn van onze inwoners via het lokale gezondheidsbeleid op de voorgestelde wijze te verbeteren. De Partij voor de Dieren zal zich echter blijven inzetten om het welzijn en de gezondheid van mens en dier op alle mogelijke manieren te verbeteren.”

Gerelateerd nieuws

Meldpunt vuurwerkoverlast geopend!

Ga snel naar het meldpunt!

Lees verder

Partij voor de Dieren, GroenLinks en Partij van de Arbeid willen bredere afweging windmolens in Pijnacker-Nootdorp

Pijnacker, 12 januari 2016 – De gemeenteraadsfracties van de Partij van de Arbeid, GroenLinks en de Partij voor de Dieren in ...

Lees verder