Partij voor de Dieren: blij met gemeen­te­lijke inzet voort­be­staan wildopvang Delft


18 oktober 2019

Den Haag, 17 oktober 2019 – De gemeente Pijnacker-Nootdorp gaat zich inzetten om sluiting van de wildopvang in Delft te voorkomen. Vanwege nijpende financiële problemen dreigde sluiting van de wildopvang. De Partij voor de Dieren heeft daarom tijdens een gemeenteraadsvergadering een voorstel ingediend, die deze sluiting moet voorkomen.

De wildopvang in Delft vangt al meer dan 40 jaar vele duizenden gewonde en zieke in het wild levende dieren op, zoals egels, zwanen, eekhoorns, uilen, valken, vossen en ooievaars. Daarmee vervult de organisatie een belangrijke zorgtaak voor dieren en is hiermee een belangrijk algemeen en maatschappelijk belang gediend. De organisatie heeft inmiddels veel kennis en expertise opgedaan die niet verloren mag gaan. Vanwege financiële tekorten is de opvang genoodzaakt in december zijn deuren te sluiten als er geen oplossing komt.

Iedereen is wettelijk verplicht hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen, de zogenoemde zorgplicht. Alleen is de financiering van de zorg verlenende wildopvangcentra nergens wettelijk geregeld. Dit in tegenstelling tot de opvang van huisdieren. De Partij voor de Dieren vindt dat de overheid vanwege het maatschappelijke en algemene belang een belangrijke verantwoordelijkheid heeft om wildopvangcentra financieel te ondersteunen. Ook moet financiering van deze centra wettelijk worden geregeld.

Er zijn onvoldoende alternatieve wildopvang locaties in de regio omdat diverse andere wildopvangcentra zijn gestopt als gevolg van onder meer toegenomen regeldruk en financiële problemen.

Tijdens de vergadering heeft het college aangegeven het voorstel te willen uitvoeren, waardoor de motie kon worden ingetrokken. De opvang van in het wild levende dieren wordt expliciet meegenomen bij de evaluatie van de Dierenwelzijnsnota, die dit jaar is gepland. Ook gaat de gemeente in gesprek met de wildopvang om de mogelijkheden tot samenwerking te verkennen en gaat de gemeente in regionaal verband in gesprek met andere betrokken gemeenten om tot een gezamenlijke structurele oplossing te komen voor de opvang van hulpbehoevende in het wilde levende dieren in de regio.

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp: ’Er is maatschappelijke onrust ontstaan nadat bekend is geworden dat de wildopvang op korte termijn zijn deuren moet sluiten en dat begrijpen wij goed. In het wild levende dieren zijn kwetsbaar en staan toch al onder druk door menselijk toedoen. Zij verdienen daarom onze bescherming en steun. We zijn erg blij dat zowel een meerderheid van de gemeenteraad (Eerlijk Alternatief, Gemeentebelangen, Progressief Pijnacker-Nootdorp en het CDA) als het college bereid zijn om zich in te zetten om het voorbestaan van de wildopvang mogelijk te maken.”

Gerelateerd nieuws

Verbod oplaten ballonnen in Pijnacker-Nootdorp

Pijnacker-Nootdorp, 12 juli 2019 – De gemeente Pijnacker-Nootdorp gaat het oplaten van gasballonnen en brandende wensballonne...

Lees verder

Zorgen over veiligheid van mens en dier vanwege toenemende werkdruk politie

Pijnacker-Nootdorp, 22 november 2019 – De Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp maakt zich zorgen over de plaatselijke ...

Lees verder

Betrokken persoon

Carla van Viegen

Carla is sinds 2014 fractievoorzitter PvdD. Zij wil dieren, milieu en kwetsbare groepen een stem geven en de gemeente groener maken!