Partij voor de Dieren lanceert Meldpunt Vuur­werk­overlast


16 december 2022

De Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp heeft een meldpunt vuurwerkoverlast geopend. Ook in de afgelopen tijd is er al veel overlast van en klachten over het afsteken van zwaar vuurwerk. Vuurwerk veroorzaakt bij dieren en mensen veel angst en stress.

Elke jaarwisseling lopen honderden mensen letsel op, meestal door legaal vuurwerk. Ongeveer de helft van de slachtoffers zijn toevallige voorbijgangers. Vuurwerk bevat zware metalen en andere giftige stoffen, die grond, lucht en water ernstig vervuilen. Na iedere jaarwisseling moet zo’n drie miljoen kilo extra afval worden opgeruimd. Al deze schade, overlast en vervuiling kost de gemeente en de samenleving ook nog eens veel geld.

Gemeentelijk Vuurwerkverbod
In 12 gemeenten is er al een gemeentelijk vuurwerkverbod. De partij heeft de portefeuillehouder, burgemeester Lughthart gevraagd om ook in Pijnacker-Nootdorp een gemeentelijk vuurwerkverbod in te stellen. Deze heeft aangegeven dat toezicht en handhaving nog een probleem opleveren in de gemeente. De fractie heeft gevraagd te rade te gaan bij de 12 gemeenten, die al wel een algeheel vuurwerkverbod hebben. In elk geval pleit de Partij voor de Dieren ervoor om zo snel als mogelijk de vuurwerkvrije zones uit te breiden naar de natuur- en recreatiegebieden en binnen een straal van 100 meter van dierverblijven.

Massaal vuurwerkoverlast melden

Om verdergaande maatregelen kracht bij te zetten verzoekt de Partij voor de Dieren de inwoners van Pijnacker-Nootdorp massaal op om overlast van vuurwerk te melden via het meldpunt:

Meldpunt vuurwerk Partij voor de Dieren Pijnacker-Nootdorp

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp, Carla van Viegen: “Een meerderheid van de inwoners heeft meer dan genoeg van het vuurwerk. Mensen en dieren zijn vaak doodsbang en het vervuilt ons milieu enorm! Tradities zijn waardevol, maar het gaat te ver als mensen of dieren eronder lijden. In het belang van dieren, natuur en milieu én onze eigen veiligheid willen we de traditie omvormen naar professionele gemeentelijke vuurwerkshows.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil waarborg continuering opvang gewonde en zieke wilde dieren

Pijnacker-Nootdorp, 5 november 2022 – Tijdens de begrotingsbespreking 2023 heeft de Partij voor de Dieren gevraagd om een waa...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil woningisolatie zonder dierenleed

Pijnacker-Nootdorp, 10 februari 2023 – Bij woningisolatie zijn dieren, die zich in de spouwmuren vestigen, vaak de dupe. Als ...

Lees verder