Partij voor de Dieren Pijnacker-Nootdorp bezorgd over verstoring verblijf­plaats vleer­muizen


28 november 2023

Pijnacker-Nootdorp, 28 november 2023 – De Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp trekt aan de bel naar aanleiding van de recent verleende Ontheffing Wet Natuurbescherming voor een bouwproject aan de Koningin Julianastraat in Nootdorp. De Omgevingsdienst Haaglanden gaf op eerder deze maand groen licht voor het slopen van een pand ten behoeven van de bouw van een kindcentrum, wat volgens de partij potentieel schadelijk kan zijn voor de lokale vleermuizen.

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, vraagt het gemeentebestuur naar de gevolgen van de ontheffing voor nest- en rustplaatsen van de gewone dwergvleermuis, de ruige dwergvleermuis en de laatvlieger. Zij verwijst daarbij naar een eerder bouwproject waarbij de gemeente maatregelen nam om vleermuizen te beschermen. Hier werden acht vleermuiskasten geplaatst als alternatieve verblijfplaats tijdens de sloop van de Jan Janssenhal voor de bouw van een nieuwe sporthal.

De Zoogdiervereniging benadrukt het belang van bescherming van alle in Nederland voorkomende vleermuissoorten, die wettelijk beschermd zijn. Ongeveer de helft van die soorten zijn gebouwbewonende vleermuizen. Er is altijd een voorafgaand vleermuisonderzoek door deskundigen nodig voordat maatregelen als het slopen van gebouwen mogelijk zijn. Hierbij moet rekening gehouden worden met het vleermuisprotocol. In een maatschappij waarin bouwplannen en natuurbescherming soms botsen, zijn er volgens de vereniging ook manieren om beide belangen te respecteren, zoals het voedselgebied, verblijfplaatsen, essentiële vliegroute en verplaatsingsroute.

De Partij voor de Dieren roept op tot meer transparantie en onderbouwing over de afgegeven ontheffing en dringt aan op diervriendelijke oplossingen. Vooralsnog heeft de gemeente geen officiële reactie gegeven op de vragen van de partij.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil (tijdelijke) Tiny Houses in Pijnacker-Nootdorp

Pijnacker-Nootdorp, 13 oktober 2023 – De Partij voor de Dieren heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering een voorstel ingedie...

Lees verder

Partij voor de Dieren zet in op diervriendelijke en veilige jaarwisseling

Pijnacker-Nootdorp, 21 december 2023 – In aanloop naar de jaarwisseling heeft de Partij voor de Dieren Pijnacker-Nootdorp tij...

Lees verder

Betrokken persoon

Carla van Viegen

Carla is sinds 2014 fractievoorzitter PvdD. Zij wil dieren, milieu en kwetsbare groepen een stem geven en de gemeente groener maken!