Bijdrage afvalscheiding 'Grip op grondstoffen'
In een hoge consumptiemaatschappij als die in Nederland is er sprake van veel ‘afval’ en ook verpakkingsmateriaal. Ik erger mijzelf geregeld aan de enorme hoeveelheid verpakkingsmaterialen, waarmee producten zijn verpakt. Dit zou op zich al verminderd kunnen worden, maar dit is geen gemeentelijke taak en we zullen de komende tijd nog hiermee te maken hebben. Wel kunnen we inzetten op minder afval door minder te kopen en meer te repareren, zoals de inzet van de goede functie van het repaircafé in onze gemeente. Ook door consuminderen kunnen we minder afval gaan produceren en een bijdrage leveren aan de verbetering van ons leefmilieu.
Je kunt afval ook anders beschouwen. Niet als een restproduct en kostenpost, maar iets wat grondstoffen levert en daarmee een bron van inkomsten is. Je hoort duurzame vernieuwers wel eens zeggen: ‘Afval bestaat niet’, het ‘cradle to cradle principe’, een kringloopmodel en dat is voor onze fractie een goed uitgangspunt voor de nu te bespreken nota grip op grondstoffen.
De gemeente, maar ook inwoners zelf, kunnen veel geld besparen door meer afval te scheiden.
Het recyclen van afval levert een belangrijke bijdrage aan vermindering van nieuwe grondstoffen en levert een bijdrage aan ons milieu en onze leefomgeving. De CO2 uistoot kan bijvoorbeeld met 5,6 megaton worden verminderd als alle Nederlanders het huishoudelijk papier, glas, textiel en kunststof apart inleveren en dit wordt gerecycled. Dat staat ongeveer gelijk aan de uitstoot van 1 miljoen auto’s en is meer dan de uitstoot van alle Nederlandse straatverlichting samen. En het is een vijfde van de landelijke doelstelling om in 2020 de totale CO2uitstoot met 20 procent te hebben verminderd. Ook levert het een belangrijke bijdrage aan een energieneutrale gemeente, omdat verbranden en verwerken van afval niet alleen erg duur is, maar ook veel vervuiling oplevert.
Voor inwoners kan het leiden tot een lagere afvalstoffenheffing en dat bespaart dus geld.
Advies- en ingenieursbureau DHV heeft dit berekend voor Nederlandse gemeenten.
Het is van belang dat de gemeente inwoners meer bewust maakt van het belang van gescheiden afvalinzameling en dat dit uiteindelijk ook geld oplevert voor onze inwoners. Het is van algemeen, maar ook van persoonlijk belang en biedt dus alleen maar voordelen. Nadeel is mogelijk de moeite die men moet nemen en ook daar zouden we als gemeente nog meer stimulerend in kunnen zijn door meer containers in wijken te plaatsen en hierover goed te communiceren. De gemeente zou wat ons betreft de rol van ‘grondstofregisseur’ moeten pakken.
Het scenario ‘diftar’ waarbij inwoners betalen naar gewicht aan afval lijkt ons erg intensief en moeilijk toepasbaar, alhoewel hier wel de goede regel van toepassing is ‘De vervuiler betaalt’. Het dumpen van afval wordt hiermee wel in de hand gewerkt en dit is weer geen goede zaak en brengt extra kosten met zich mee. Al met al heeft dit scenario niet onze voorkeur.
Onze fractie heeft grote twijfels of het nu liggende voorstel voor ‘omgekeerd inzamelen’(waarbij er extra containers komen voor papier en plastic en het restafval zelf moet worden weggebracht) wel de goede oplossing is om . Door de insprekers is al genoemd dat de papierinzameling door verenigingen als vanouds moet blijven bestaan vanwege de financiële inkomsten die dit voor onder andere sportverenigingen oplevert en niet moet worden overgenomen door Avalex. Avalex houdt in het voorstel wel rekening met de papierinkomsten. Ook wordt nu geen rekening gehouden met mensen met een lichamelijke beperking en ouderen die slecht ter been zijn.
Er wordt door Avalex naar onze mening een veel te optimistisch beeld geschetst van de opbrengsten en er is buiten dat nog een lening van 10 miljoen euro nodig om de transitie te kunnen uitvoeren. Dit brengt financiële risico’s met zich mee, waar onze inwoners mogelijk voor moeten opdraaien als het mis gaat. Via focus op bewustwording, beloning en goede facilitering kunnen onze inwoners zelf nog beter hun afval scheiden en zijn er minder kosten nodig om dit te bewerkstelligen.
We vinden dat er een beter onderbouwd en realistisch financieel voorstel moet komen en kunnen ons niet vinden in het voorliggende voorstel.
Interessant voor jou
Bijdrage Uitvoeringsplan Maatschappelijk Vastgoed
Lees verderBijdrage Begroting 2016
Lees verder