Partij voor de Dieren wil onderzoek naar doods­oorzaak zwanen Nootdorp


18 september 2016

Pijnacker-Nootdorp, 18 september 2016 – De gemeente Pijnacker-Nootdorp moet onderzoek laten doen naar de doodsoorzaak van drie zwanen aan het Oosteinde in Nootdorp. Daar dringt de Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp op aan. De politie zegt dat er geen geweld is gebruikt, maar de Partij voor de Dieren wil weten wat de doodsoorzaak is.

Recent zijn er een aantal dode zwanen aangetroffen aan het Oosteinde in Pijnacker-Nootdorp. Volgens sommige berichten zouden de zwanen vrijwel zeker zijn gewurgd. Maar de politie stelt dat er geen sporen van geweld op de dieren zijn aangetroffen. De doodsoorzaak is nog niet bekend geworden.

De Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp wil weten wat er echt is gebeurd. Ze dringt daarom bij de burgemeester en wethouders aan op een onderzoek naar de dood van de zwanen. Ze wil onder meer weten waar de politie haar conclusie op baseert dat er geen geweld zou zijn gebruikt bij de dode zwanen.

Fractievoorzitter Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp: “Als de dood van de zwanen bijvoorbeeld een gevolg is van botulisme – een giftige bacterie die dodelijk is voor vogels en vissen – zou de gemeente maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat meer dieren sterven. Daarom moet snel duidelijk worden waar de zwanen precies aan zijn gestorven, want het blijft heel vreemd dat er plotseling drie dode zwanen van één zwanengezin dood in de gemeente worden aangetroffen”

Ook vraagt de partij of er volgens het gemeentebestuur bij mishandeling van wilde dieren sprake is van schending van de openbare orde en/of de goede zeden. Als dat zo is, dan zou de gemeente daartegen moeten optreden. Verder wijst de partij er op dat wetenschappelijk is bewezen dat dierenmishandeling vaak vooraf gaat aan huiselijk geweld: de zogeheten cirkel van geweld. Ze vraagt de gemeente daarom wat die doet om te bewerkstelligen dat een dergelijke geweldsspiraal wordt doorbroken.

Gerelateerd nieuws

Geen geld steken in World Expo 2025

Pijnacker-Nootdorp, 19 juli 2016 – De Metropoolregio Rotterdam Den Haag, waarvan de gemeente Pijnacker-Nootdorp deel uitmaakt...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil onderzoek naar gevaren kunstgras

Pijnacker-Nootdorp, 9 oktober 2016 – De gemeente Pijnacker-Nootdorp moet onderzoeken of er in de plaatselijke kunstgrasvelden...

Lees verder