Schrif­te­lijke vragen Groen­Links, PvdA en PvdD over Zembla-uitzending rubbergra­nulaat kunst­gras­velden en bodem­ver­vuiling


Indiendatum: okt. 2017

Toelichting

Uit beantwoording op schriftelijke vragen van de PvdD en de PvdA op 13 oktober 2016 over kunstgrasvelden in Pijnacker-Nootdorp bleek dat in onze gemeente rubbergranulaat ingestrooid is op zeven kunstgrasvoetbalvelden en één trapveld.

In een recente Zembla-uitzending van 11 oktober jl (https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/tot-op-de-bodem) komen nieuwe feiten over de rubbergranulaatkorrels naar boven. De zorgen van wetenschappers zijn nu over de gevolgen van stoffen uit rubbergranulaat die vanaf de kunstgrasvelden vrij in bodem en water terecht kunnen komen.

Naar aanleiding hiervan hebben de fracties van GroenLinks, de PvdA en de PvdD enkele vragen.

Vragen

1) Bent u bekend met de Zembla-uitzending van 11 oktober jl. over rubbergranulaat en bodemvervuiling?
2) Deelt u onze zorg dat ook in Pijnacker-Nootdorp de gemeente door het gebruik van rubbergranulaat bij de kunstgrasvelden de Wet bodem bescherming zou kunnen overtreden, door de bodem en het grond- en oppervlaktewater te vervuilen met onder andere zware metalen?
3) Is bekend of er in onze gemeente, voor de ondergrond van de kunstgrasvelden, gebruik is gemaakt van afvalrubber, net als in Amsterdam en Amersfoort, waar in de ondergrond onder andere zink en kobalt in de bodem zijn aangetroffen en bodemsanering noodzakelijk bleek?
Zo nee: bent u bereid hier onderzoek naar te doen? Zo ja: Kunt u aangeven hoe groot het probleem is in Pijnacker-Nootdorp, betreft het hier net als Amsterdam ernstige bodemvervuiling?
4) Heeft de gemeente contact opgenomen met de Omgevingsdienst Haaglanden en het Hoogheemraadschap om de grond en het water onder en rond de kunstgrasvelden te onderzoeken? Zo nee, waarom niet en bent u bereid om dit alsnog te doen? Zo ja, met welk resultaat?
5) Is onze gemeente, net als de gemeente Amsterdam, voornemens over te gaan tot extra maatregelen, zoals grondige schoonmaak van de sportparken inclusief baggeren, het plaatsen van opvangroosters naast de velden en het serieus overwegen van vervanging voor kurk in plaats van rubber?
6) Bij de beantwoording op onze eerdere vragen in oktober 2016 gaf u, op onze vraag of alternatieve korrels door u worden overwogen, aan dat de exacte voor- en nadelen, als ook de kosten, nog niet bij de gemeente bekend waren. Heeft u inmiddels dit overzicht beschikbaar en bent u nu bereid alternatieve korrels toe te passen?

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen gevolgen breuk aardwarmteput in Pijnacker

Lees verder

Plannen lentefeest met muziek en megalasershow Dobbeplas mei 2018

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer