Bijdrage Colle­ge­pro­gramma en begroting


18 oktober 2014

Duurzame economische ontwikkeling en duurzame energie

Ter bespreking is het Collegeakkoord 2014-2018. We vinden het een goede zaak dat er aandacht wordt besteed aan een zo goed mogelijke transitie van de zorg en de jeugdzorg in het belang van de zorg voor kwetsbare mensen binnen de samenleving in onze gemeente. Dit zal ook onze zorg en aandacht blijven houden!

Ook vinden we de aandacht voor een duurzame economische ontwikkeling en duurzame energievoorziening belangrijk. Onze complimenten voor de beleidsvoornemens die in dit collegeprogramma worden gedaan op dit vlak.

Gezonde en groene leefomgeving

Een gezonde leefomgeving is ontzettend belangrijk voor onze inwoners.

De Partij voor de Dieren vindt dit thema onvoldoende terugkomen vanuit het Hoofdlijnenakkoord in het voorliggende Collegeprogramma. In het Hoofdlijnenakkoord is het speerpunt gezonde woonomgeving als volgt omschreven:

“De zorg voor een schone lucht en bodem en in verband daarmee groen in de wijken blijft aandacht vragen. Groen in de wijken, met verbindingen naar het buitengebied, werkt tegen fijnstof. Het is bovendien bevorderlijk voor sport en beweging en biodiversiteit. Dit alles komt de gezondheid en vitaliteit van inwoners nu en straks ten goede. Heel concreet willen we kijken naar extra mogelijkheden met maaibeleid en technisch groen op bedrijventerreinen. Ook streven we naar een ecologisch doordachte inrichting en beheer van het buitengebied. Wellicht kunnen we braakliggende gronden met tijdelijk groen invullen.”

Deze passage vinden we echter op geen enkele manier terug in het Collegeakkoord, terwijl de ontwikkeling van groen in de buitengebieden wel nader is uitgewerkt. Groen in de wijken in het kader van een gezonde woonomgeving wordt in het geheel niet meer benoemd. Om deze omissie te herstellen dienen we hiervoor een amendement in.

De Partij voor de Dieren vindt een gezonde leefomgeving van een dermate groot belang dat het opgenomen zou moeten worden als speerpunt in dit collegeprogramma.

Een gezonde leefomgeving is van groot belang voor de mensen en dieren die in onze gemeente wonen. Dit betreft een schone lucht, schoon water, een schone bodem en groen en natuur. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat een gezonde leefomgeving bijdraagt aan de verlaging van ziektekosten. Het is bovendien bevorderlijk voor sport, beweging en de biodiversiteit. Dat alles komt de gezondheid en vitaliteit van inwoners nu en straks ten goede. De Wet Publieke Gezondheid geeft bovendien aan het College van Burgemeester en Wethouders de wettelijke taakstelling om te zorgen voor het bewaken van gezondheidsaspecten in bestuurlijke beslissingen en het bijdragen aan opzet, uitvoering en afstemming van preventieprogramma’s, met inbegrip van programma’s voor de gezondheidsbevordering. Daarom dien ik ook hiervoor een amendement in.

Dierenwelzijn

Dan de ambities met betrekking tot het speerpunt dierenwelzijn. Het huidige voorstel heeft als resultaat dat in 2016 een inventarisatie heeft plaatsgevonden. Er wordt in dit geval 2 jaar lang niets gedaan aan de verbetering van het dierenwelzijn in onze gemeente. We vinden dat de ambitie van dit speerpunt omhoog moet. Het kan toch niet zo zijn dat er twee jaar lang niets gebeurt, terwijl dierenwelzijn één van de speerpunten is uit het Hoofdlijnenakkoord. Daarom dienen we een amendement in om in 2015 de inventarisatie te laten plaatsvinden, zodat in 2016, na twee jaar, in deze collegeperiode kan worden overgegaan tot gerichte maatregelen ter verbetering van dierenwelzijn.

We hebben dit jaar schriftelijke vragen gesteld over de aanpak bij overlast van ganzen in Pijnacker-Noord. Gelukkig heeft de gemeente toen gekozen voor een diervriendelijke aanpak en daar zijn we blij mee! Het kan gebeuren dat in het wild levende dieren in de gemeente soms zodanige overlast veroorzaken dat er iets moet gebeuren om de overlast te beperken. In het Hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat dierenwelzijn één van de speerpunten is. Aangezien daadwerkelijk beleid en uitvoering voorlopig nog niet is gerealiseerd vinden we het in het belang van dierenwelzijn belangrijk dat vanaf nu al gekozen wordt voor een diervriendelijke aanpak bij het tegengaan van overlast door in het wild levende dieren. We vragen het college om een diervriendelijke aanpak en waar mogelijk preventieve maatregelen om overlast van (in het wild levende) dieren tegen te gaan en om bij deze aanpak nauw overleg te voeren met deskundigen als dierenwelzijns- en terreinbeherende organisaties. Ik houd hiervoor een motie achter de hand.

Economische activiteiten in het groene buitengebied

We maken ons zorgen over de nadruk op de economische bedrijvigheid in onze groene buitengebieden, wat vermeld staat onder punt 3.2.5: ‘Leisuremogelijkheden in het buitengebied’. Intensieve economische uitbating van het groene buitengebied kan bedreigend zijn voor de ecologische kwaliteit en van de kwaliteiten die veel mensen juist zoeken in het buitengebied, zoals rust en stilte. We vinden dat de recreatie in balans moet zijn met de ecologische ontwikkeling en de draagkracht van het gebied.

Bijdrage Begroting 2015

Verdeling financiën.

De Partij voor de Dieren heeft bij de bespreking van de Kadernota al aangegeven het niet eens te zijn met de verdeling van de financiën. We vonden toen dat er teveel geld gaat naar economie en wegen en te weinig naar een gezonde leefomgeving, groen in de wijken, natuur en dierenwelzijn, en dat vinden we nog steeds.

Stemverklaring: Daarom kunnen we niet instemmen met de voorgestelde financiële uitgavenverdeling.

Vuurwerk

Nederland is één van de weinige landen waar vuurwerk mag worden afgestoken door niet-professionals Vuurwerk draagt niet bij aan een gezonde en veilige leefomgeving en zorgt voor veel overlast en vervuiling. Een groot deel van de samenleving vraagt nadrukkelijk om aangescherpte regels over en effectief toezicht op het hebben en afsteken van vuurwerk. De Partij voor de Dieren is van mening dat de gemeente uitdrukkelijk hierin een taak heeft. We realiseren ons dat een algeheel vuurwerkverbod nog niet tot wettelijke mogelijkheden behoort (vuurwerkbesluit art. 2.3.6);. Ook is het in Pijnacker-Nootdorp al verboden om vuurwerk af te steken binnen een straal van 100 meter rond verzorgings- en verpleeghuizen en kerken (APV 2:73 eerste lid) en het deel van de bevolking dat plezier beleeft aan het afsteken van vuurwerk is veel kleiner dan het deel van de bevolking dat zich eraan stoort of er last van heeft. De Partij voor de Dieren kondigt vast aan dat we, mogelijk in samenwerking met inwoners, in 2015 willen komen met een voorstel om het afsteken van vuurwerk in te perken. Vooruitlopend hierop vragen we het College om streng toe te zien op handhaving van vuurwerkregels en om eveneens streng te controleren op illegaal vuurwerk om op deze manier de overlast al te beperken.

Ballonnen oplaten

Dan het oplaten van ballonnen. Dit zorgt voor veel milieuschade en dierenleed, doordat deze ballonnen en de (plastic) touwtjes in het milieu terechtkomen, wat nadelige gevolgen heeft; de “plastic soep” en de plastic afvalberg wordt hierdoor vergroot. Vogels, zeedieren en ook andere dieren zien de ballonresten vaak als voedsel, waardoor ze sterven en vogels kunnen verstrikt raken in de touwtjes Daarom verzoeken we het College een ontmoedigingsbeleid te voeren om bij evenementen en festiviteiten geen ballonnen en ballonnen met plastic touwtjes op te laten.

Waterbeleid

De Gemeenteraad heeft een kaderstellende taak, ook op het gebied van het waterwaterbergings- en waterveiligheidsbeleid. Gelet op de klimaatverandering en om inherent daaraan wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen, zal de veiligheid m.b.t. mogelijke wateroverlast zoveel als mogelijk gewaarborgd moeten zijn. Daarom vindt de Partij voor de Dieren dat de waterhuishouding voorbereid moet zijn op de opvang en afvoer van meer water in korte tijd, zowel in woonwijken als in buitengebieden. Voldoende waterberging moet dus geborgd zijn en daarom willen we kaders stellen voor het Waterplan 2016-2019 dat is vermeld in de Begroting 2015-2019. Om invulling te geven aan onze kaderstellende rol vragen we het college om in het Waterplan 2016-2019 minimaal op te nemen:

de veiligheid, natuur en milieu in relatie tot het waterbeleid, in samenwerking met het waterschap;
meer capaciteit voor de opvang, het vasthouden en het afvoeren van water in de bebouwde kom;
het stimuleren van groene daken en realiseren van plantvakken met kleinschalig groen op straatniveau als onderdeel van de wateropvangplannen.

We houden hiervoor een motie achter de hand.

Tot slot de verklaring van het spiegeltje dat jullie hebben gekregen, een gedicht ter inspiratie.

Kijk eens wat vaker in de spiegel
En laat je raken door de ander
Zijn nood en zijn verdriet
Zijn onmacht om al wat geschiedt
Het een plaats geven, een provincie zijn die ziet…..

Kijk eens wat vaker in de spiegel
En laat je raken door een dier
Tot waar je ziel begrijpt en doet
Tot waar -wat je heel stil misschien niet eens vermoedt-

Je ook je diepste zelf in het dier ontmoet

Kijk eens wat vaker in de spiegel
En laat je raken door de noodkreet van de aarde
En die echt wilt verstaan
Waardoor je je eigen bestaan
Een andere weg laat inslaan

Kijk eens wat vaker in de spiegel
En kijk niet weg van de spiegels van je ziel
Kijk jezelf in de ogen aan en
Heb mededogen dat voortaan
Rekening houdt met al het levende bestaan

Interessant voor jou

Transitie jeugdzorg naar gemeenten

Lees verder

Bestemmingsplannen: Verzamelplan 2014

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer