Partij voor de Dieren boekt resul­taten voor dieren, natuur en milieu


17 oktober 2014

Pijnacker-Nootdorp, 17 oktober 2014 – De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp heeft tijdens de bespreking van het collegeprogramma en de begroting op 15 oktober jl. resultaten geboekt voor dieren, natuur en milieu.

Op aandringen van de Partij voor de Dieren kiest het college van B&W voor een diervriendelijke aanpak van overlast van in het wild levende dieren in onze gemeente. De directe aanleiding was de overlast van ganzen in Pijnacker-Noord, waarbij de gemeente eerst de ganzen wilde verkopen. Uiteindelijk is gekozen voor herplaatsing van de dieren. Daarbij wordt rekening gehouden met familieverbanden, omdat ganzen hechte banden hebben met hun partner en familie.

Verder zegde het college toe beperking van het afsteken van vuurwerk te bespreken binnen het overleg in regioverband Haaglanden. Ook zal het college de regels rond het afsteken van vuurwerk rond Oud en Nieuw streng gaan handhaven.

Ook gaf het college op verzoek van de Partij voor de Dieren aan het oplaten van ballonnen bij evenementen te zullen ontmoedigen. De ballonnen komen in het milieu terecht en zorgen dan voor veel milieuschade en dierenleed. De “plastic soep” en de plastic afvalberg wordt hierdoor vergroot. Vogels, zeedieren en ook andere dieren zien de ballonresten vaak als voedsel, waardoor ze verstrikt raken in de touwtjes of zelfs sterven.

Het college beloofde bij het opstellen van het nieuwe gemeentelijke waterplan minimaal mee te nemen: meer capaciteit voor de opvang, het vasthouden en het afvoeren van water in de bebouwde kom, de veiligheid, natuur en milieu in relatie tot het waterbeleid in samenwerking met het waterschap, het stimuleren van groene daken en het realiseren van plantvakken met kleinschalig groen op straatniveau als onderdeel van de wateropvangplannen. Vanwege de klimaatverandering wordt verwacht dat het weer extremer zal worden, waarbij er in korte tijd veel regen kan vallen. Daarom vindt de Partij voor de Dieren extra maatregelen nodig.

Fractievoorzitter Carla van Viegen: “We zijn ontzettend blij met de geboekte resultaten en het feit dat dit college oog heeft voor dieren, natuur en milieu. Wel zullen we de druk op de ketel houden door aandacht hiervoor te blijven vragen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: zorgen over overgang jeugdzorg naar gemeenten

Pijnacker-Nootdorp, 8 september 2014 – Op 1 januari 2015 gaan de jeugdzorgtaken over van Rijk en provincie naar gemeent...

Lees verder

Partij voor de Dieren: zaken doen met 'eerlijke' banken

Pijnacker-Nootdorp, 15 november 2014 – De Partij voor de Dieren vindt dat de gemeente Pijnacker-Nootdorp alleen zaken m...

Lees verder