Partij voor de Dieren brengt werk­bezoek aan dieren­asiel en dieren­am­bu­lance


1 september 2014

Pijnacker-Nootdorp, 1 september 2014 – Carla van Viegen, gemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp, heeft woensdag 27 augustus jl. een werkbezoek gebracht aan het dierenasiel Julialaantje in Rijswijk en de dierenambulance Den Haag. Dat deed zij in gezelschap van wethouder dierenwelzijn Bernard Minderhoud van Pijnacker-Nootdorp.

De dierenambulance Dn Haag vervoert gevonden, zieke en gewonde dieren, zoals honden en katten, maar ook in het wild levende dieren, zoals vossen, herten e.d. in de gehele regio. Ook worden wilde dieren maximaal 12 uur opgevangen bij de dierenambulance. Binnen die tijd moet worden bepaald of ze worden teruggezet of dat ze de dieren vanwege ernstig letsel toch moeten laten inslapen, omdat ze het in het wild niet meer kunnen redden.

Het dierenasiel Julialaantje vangt regionaal zowel zwerfdieren als honden en katten op die gevonden zijn, of waarvan afstand wordt gedaan. Zowel het dierenasiel als de dierenambulance Haaglanden vervoeren en vangen dieren op voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

De gemeente is op grond van het Burgerlijk Wetboek wettelijk verplicht om gevonden dieren en zwerfdieren veertien dagen op te vangen en het vervoer hiervoor te regelen. De dierenambulance en het dierenasiel vervoeren en vangen jaarlijks enkele tientallen dieren op. De medewerkers vertelden dat dit aantal vervoerde en opgevangen dieren in verhouding tot andere omliggende gemeenten meevalt.

Het dierenasiel Julialaantje voldoet qua huisvesting niet meer aan de wettelijke eisen en er moet daarom worden verbouwd, dan wel verhuizen naar een andere locatie, zodat kan worden voldaan aan de wettelijk gestelde eisen. Ook de dierenambulance Den Haag heeft uitbreidingsplannen, omdat de huidige locatie te weinig ruimte biedt om de dieren op te vangen. Hiervoor is geld nodig. Gelukkig zijn beide organisaties in staat om de verbouwingen grotendeels zelf te financieren. Een garantstelling door de gemeenten waarvoor wordt opgevangen, kan helpen om de verbouwingsplannen rond te krijgen, naast extra fondsenwerving door de organisaties zelf. Een aantal gemeenten gaat hierover de komende week in gesprek.

Fractievoorzitter Carla van Viegen: “Het is belangrijk dat de gemeente de zorgplicht voor gevonden dieren en dieren, die zwervend op straat worden aangetroffen, heel serieus neemt. Daarnaast heeft de gemeente ook verantwoordelijkheid om te zorgen voor wilde dieren, die gewond zijn en hulp nodig hebben. We zullen de komende tijd met het college overleggen om deze zorg te blijven garanderen.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: zorgen om bijensterfte in Nootdorp

Pijnacker-Nootdorp, 10 juni 2014 – Er is sprake van een zorgwekkende bijensterfte in Nootdorp. De Partij voor de Dieren...

Lees verder

Partij voor de Dieren: zorgen over overgang jeugdzorg naar gemeenten

Pijnacker-Nootdorp, 8 september 2014 – Op 1 januari 2015 gaan de jeugdzorgtaken over van Rijk en provincie naar gemeent...

Lees verder