Partij voor de Dieren: zorgen om bijen­sterfte in Nootdorp


10 juni 2014

Pijnacker-Nootdorp, 10 juni 2014 – Er is sprake van een zorgwekkende bijensterfte in Nootdorp. De Partij voor de Dieren in de gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft daarover vragen gesteld aan Burgemeester en Wethouders. Ze wil onder meer weten wat de gemeente doet om de bijensterfte tegen te gaan.

Bijenhouders, agrariërs en natuurliefhebbers waarschuwen al jaren dat het slecht gaat met de honingbij en de wilde bijen. De bijenpopulatie wereldwijd, maar ook in Nederland en Zuid-Holland neemt onrustwekkend af. De laatste tijd maken de media ook melding van toenemende bijensterfte in Nootdorp.

Deze massale bijensterfte is verontrustend, omdat bijen aan de basis staan van onze voedselproductie. De bestuiving van fruitbomen is daarvan het duidelijkste voorbeeld. De economische waarde van de bestuiving van landbouwgewassen door bijen in Nederland wordt geschat op € 1,1 miljard per jaar.

Daarnaast zijn bijen belangrijk voor de biodiversiteit: Van alle plantensoorten is 80 procent afhankelijk van insecten voor bestuiving. Van die insecten is de bij veruit de belangrijkste. Alleen een grote verscheidenheid aan plantensoorten zorgt ervoor dat de natuur haar functies voor de mens kan vervullen, nog los van de waarde van de natuur zelf. Zulke ‘ecosysteemdiensten’ zijn gewasbestuiving, het zuiveren van (drink-)water en lucht, het zorgen voor een vruchtbare bodem en zuurstofproductie.

De Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp maakt zich dan ook grote zorgen om de grote bijensterfte in deze gemeente. Ze wil daarom van Burgemeester en Wethouders weten wat daarvan de mogelijke oorzaak is en welke maatregelen de gemeente neemt om de bijensterfte tegen te gaan. Ook vraagt ze of de gemeente nog steeds geen gif gebruikt bij haar groenonderhoud. Verder zou de Partij voor de Dieren graag zien dat de gemeente hoveniers en haar inwoners informeert over het belang van gifvrij en bij- en vlindervriendelijk tuinieren.

Gerelateerd nieuws

Persbericht Hoofdlijnenakkoord en vorming college Pijnacker-Nootdorp

De zeven partijen GroenLinks, PvdA, Eerlijk Alternatief, Trots, LPN, Partij voor de Dieren en Groep Noordzij hebben donderdag...

Lees verder

Partij voor de Dieren brengt werkbezoek aan dierenasiel en dierenambulance

Pijnacker-Nootdorp, 1 september 2014 – Carla van Viegen, gemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren in Pijnac...

Lees verder