Partij voor de Dieren: geen bomenkap Vrouw­tjeslant in Nootdorp


14 januari 2015

Pijnacker-Nootdorp, 14 januari 2015 – De Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp maakt zich zorgen over de geplande bomenkap in de wijk Vrouwtjeslant in Nootdorp. Het gemeentebestuur wil vanwege herinrichtingwerkzaamheden veel bomen kappen, terwijl bomen juist zorgen voor een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving.

Bomen hebben een belangrijke functie. In onze verstedelijkte omgeving zorgen bomen voor verbetering van de luchtkwaliteit. Ze nemen fijnstof en CO2 in grote hoeveelheden op en ze produceren zuurstof. Daarmee zijn bomen de ‘groene longen’ van onze leefomgeving.

Ook dragen bomen bij aan een aangenaam leefklimaat. Ze zijn rustgevend en dempen geluid. Daarmee verhogen bomen de gezondheid en welzijn van mens en dier. Verder houden bomen water vast en beperken daarmee het risico op overstromingen. Ook bieden ze voedsel en huisvesting voor honderden dieren, van vogels tot vleermuizen. Bovendien danken steden en dorpen hun aantrekkingskracht mede aan de (oude) bomen die het stads- of dorpsbeeld deels bepalen.

Om al die redenen vindt de Partij voor de Dieren een zorgvuldig bomenbeheer en -behoud essentieel voor een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Daarom heeft ze het gemeentebestuur vragen gesteld over de voorgenomen kap van de bomen in Nootdorp.

In antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren zegt het gemeentebestuur dat het de bedoeling is om 80 bomen te kappen. Voor 35 daarvan is een kapvergunning nodig. Dit vanwege te vervangen riolering en de “kwaliteit van de boom”. De bedoeling is om 71 nieuwe boompjes te planten. Het karakter van de groene wijk zal daardoor drastisch veranderen. De Partij voor de Dieren schakelt nu zelf, samen met een aantal andere fracties, een bomenexpert in om te beoordelen wat de kwaliteit van de bomen is.

Ook wil de Partij voor de Dieren, samen met de partijen Eerlijk Alternatief, Gemeentebelangen, Groen Links en de Partij van de Arbeid, dit punt op de agenda van de gemeenteraad zetten. De Partij voor de Dieren vindt dat de gemeente alles in het werk moeten stellen om de bomenkap te voorkomen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil meer vuurwerkvrije zones en strenger toezicht op vuurwerkregels

Pijnacker-Nootdorp, 10 december 2014 – De Partij voor de Dieren pleit voor meer vuurwerkvrije zones in Pijnacker-Nootdo...

Lees verder

Dierenasiel 't Julialaantje helpen met geld of onderdak

Pijnacker-Nootdorp, 19 januari 2015 – Pijnacker-Nootdorp zou het in financiële nood verkerende dierenasiel ’...

Lees verder