Partij voor de Dieren pleit voor aanleg natuur­speel­plaatsen


2 februari 2015

Pijnacker-Nootdorp, 2 februari 2015 – Er moet een aantal natuurspeelplaatsen komen in Pijnacker-Nootdorp. Daarvoor pleit de Partij voor de Dieren in deze gemeente. Kinderen kunnen daar op een speelse manier de natuur ontdekken en beleven. Inmiddels heeft het College van B&W toegezegd minimaal vijf van dergelijke speelplekken worden aangelegd.

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam is gebleken dat steeds meer kinderen steeds minder lichamelijke beweging krijgen en buiten spelen. Zij zijn daardoor vaak niet meer op de hoogte van wat er zich in de natuur afspeelt. Juist kinderen tussen de 6 en 12 jaar hebben behoefte aan plekken waar ze ongestoord kunnen klimmen, klauteren en ravotten.

De mogelijkheden om te spelen in de openbare ruimte, en vooral in het groen, worden echter steeds beperkter. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen de laatste twintig jaar ook steeds minder interesse voor de natuur tonen. Dit heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Ook voor het voortbestaan van de natuur is het van belang dat kinderen zich in de natuur blijven interesseren.

De Partij voor de Dieren vindt het dan ook belangrijk dat kinderen in Pijnacker-Nootdorp in de natuur kunnen spelen, bijvoorbeeld op natuurspeelplaatsen. Kinderen kunnen daar op een speelse manier de natuur ontdekken en beleven. Ze kunnen er bijvoorbeeld hutten bouwen, boompje klimmen en hun eigen spelletjes bedenken.

Daarom stelt de Partij voor de Dieren voor een aantal natuurspeelplaatsen aan te leggen, bij voorkeur twee in Pijnacker, twee in Nootdorp en één in Delfgauw. De partij wil bij de aanleg en inrichting van de natuurspeelplaatsen nadrukkelijk kinderen betrekken. Want zij zijn de echte ‘deskundigen’ op het gebied van spelen. Een goed voorbeeld is de gemeente Amersfoort. Daar hebben leerlingen van twee basisscholen meegeholpen met het ontwerp van een natuurspeelplaats.

Inmiddels heeft wethouder van Staalduine tijdens de bespreking van het speelruimteplan toegezegd dat er minimaal vijf natuurspeelplaatsen in Pijnacker-Nootdorp komen, die worden gerealiseerd in overleg met inwoners en kinderen. Er wordt contact opgenomen met de gemeente Amersfoort om te leren van de ervaringen in die gemeente hoe je kinderen kunt betrekken bij de aanleg en inrichting van natuurspeelplaatsen.

Gerelateerd nieuws

Dierenasiel 't Julialaantje helpen met geld of onderdak

Pijnacker-Nootdorp, 19 januari 2015 – Pijnacker-Nootdorp zou het in financiële nood verkerende dierenasiel ’...

Lees verder

Waarborg relatie huiselijk geweld en dierenmishandeling

Pijnacker-Nootdorp, 2 mei 2015 – De Partij voor de Dieren heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering van 30 april jl. ervoor g...

Lees verder