Waarborg relatie huiselijk geweld en dieren­mis­han­deling


2 mei 2015

Pijnacker-Nootdorp, 2 mei 2015 – De Partij voor de Dieren heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering van 30 april jl. ervoor gepleit om de relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling te waarborgen. Verder vroeg de partij zich af of de belangen van kwetsbare kinderen wel echt centraal komen te staan nu de gemeenten de taak voor de jeugdzorg per 1 januari 2015 hebben overgenomen.

Wetenschappelijk is aangetoond dat er een verband is tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld, de cirkel van geweld: als er sprake is van dierenmishandeling, is er vaak ook sprake van kindermishandeling, en vice versa. De Partij voor de Dieren vindt het van groot belang dat deze signalen van dierenmishandeling worden geïntegreerd in de jeugdzorg.

Het College van B&W heeft toegezegd om deze relatie te waarborgen in de organisatie ‘Veilig Thuis Haaglanden’. Dit zijn de steunpunten Huiselijk Geweld en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling in de regio Haaglanden. Als er sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling, zal er ook worden gekeken of er huisdieren aanwezig zijn die worden verwaarloosd of mishandeld. Als dat zo is, wordt hiervan melding gedaan bij de politie, die de zaak kan onderzoeken.

Bij de overgang van de jeugdzorg van Rijk en provincie naar gemeenten is het gevaar groot dat niet het kind centraal staat, maar dat de diverse systemen leidend zijn. De Partij voor de Dieren vindt dat voorop moet staan dat de hulpverlening in de jeugdzorg altijd ten dienste staat van de belangen van kwetsbare kinderen. Het College van B&W heeft volmondig toegezegd dat het kind centraal zal blijven staan in de jeugdzorg. Ook de inrichting van de gemeentelijke jeugdhulpverlening en de samenwerking tussen de diverse instanties en hulpverleners worden hierop gebaseerd.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren pleit voor aanleg natuurspeelplaatsen

Pijnacker-Nootdorp, 2 februari 2015 – Er moet een aantal natuurspeelplaatsen komen in Pijnacker-Nootdorp. Daarvoor plei...

Lees verder

Vragen over bed-bad-brood regeling

Pijnacker-Nootdorp, 4 mei 2015 – De Partij voor de Dieren heeft aan het College van B&W schriftelijke vragen gesteld over de ...

Lees verder