Partij voor de Dieren: spaar de bomen in Pijnacker


29 november 2014

Pijnacker-Nootdorp, 29 november 2014 – De Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp maakt zich zorgen over de bomenkap in die gemeente. Het gemeentebestuur heeft een aantal bomen langs de singel aan het Stationsplein in Pijnacker laten omhakken, terwijl bomen juist zorgen voor een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving.

Bomen hebben een belangrijke functie. In onze verstedelijkte omgeving zorgen bomen voor de verbetering van de luchtkwaliteit. Ze nemen fijnstof en CO2 in grote hoeveelheden op en ze produceren zuurstof. Daarmee zijn bomen de ‘groene longen’ van onze leefomgeving.

Ook dragen bomen bij aan een aangenaam leefklimaat. Ze zijn rustgevend en dempen geluid. Daarmee verhogen bomen de gezondheid en welzijn van mens en dier. Verder houden bomen water vast en beperken daarmee het risico van overstromingen. Ook bieden ze voedsel en huisvesting voor honderden dieren, van vogels tot vleermuizen. Bovendien danken steden en dorpen hun aantrekkingskracht mede aan de (oude) bomen die het stads- of dorpsbeeld deels bepalen.

Om al die redenen vindt de Partij voor de Dieren een zorgvuldig bomenbeheer en – behoud essentieel voor een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Daarom heeft ze het gemeentebestuur vragen gesteld over de voorgenomen kap van de bomen aan het Stationsplein.

De partij vraagt burgemeester en wethouders of zij bomen een belangrijke natuurwaarde toekennen, ook voor de dieren die in de bomen leven. In dat geval zou de gemeente alles in het werk moeten stellen om de bomenkap te voorkomen. Ook wil de Partij voor de Dieren weten wat het bomen- en bomenkapbeleid van de gemeente Pijnacker-Nootdorp is.

Ze vraagt zich verder af of er een vergunning nodig was voor het kappen van de bomen aan het Stationsplein. Als dat zo is, en die is niet verleend, zou er proces-verbaal moeten worden opgemaakt vanwege overtreding van de Boswet.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil afschaffing hondenbelasting

Pijnacker – 28 november 2014 – De Partij voor de Dieren in Pijnacker Nootdorp heeft op 27 november 2014 tijden...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil meer vuurwerkvrije zones en strenger toezicht op vuurwerkregels

Pijnacker-Nootdorp, 10 december 2014 – De Partij voor de Dieren pleit voor meer vuurwerkvrije zones in Pijnacker-Nootdo...

Lees verder