Schrif­te­lijke vragen paar­den­welzijn korte­baan­dra­verij Nootdorp


Indiendatum: 11 aug. 2024

Toelichting

Op 6 augustus jl. vond de kortebaandraverij in Nootdorp plaats. Eerder heeft het college aangegeven de kortbaandraverij niet te willen verbieden omdat het een traditie is tijdens de Nootdorpse feestdagen.

In de vergunningsvoorwaarden, die bij de vergunning voor de kortebaandraverij, zijn opgenomen staat onder meer vermeld:

Paardenwelzijn

19. De aanwezigheid van een gekwalificeerde dierenarts en een hoefsmid is vereist.

20. Het welzijn van de paarden staat voorop en is tijdens de kortebaandraverij voortdurend onderwerp van reflectie.

21. De deelnemende rijders aan de kortebaandraverij zijn bij de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport (NDR) geregistreerd en zijn bevoegd om te rijden.

De wettelijke basisvoorwaarden voor het dierenwelzijn, die ook het college in de gemeentelijke dierenwelzijnsnota heeft onderschreven, zijn onder andere de volgende: ‘Dieren zijn vrij van pijn, verwonding en ziekte. Er is sprake van preventie en een snelle diagnose en behandeling; dieren zijn vrij van angst en stress. Er is zorg voor voorwaarden en behandelingen die geestelijk lijden voorkomen. Ook is in de Dierenwelzijnsnota aangegeven ‘Dieren zijn niet alleen belangrijk, leuk en nuttig voor mensen, maar dieren hebben ook een eigen waarde. En dat is van betekenis voor de manier waar op we in onze samenleving met dieren omgaan.’

Tijdens de kortebaandraverij staat echter het dierenwelzijn niet voorop. Het evenement gaat gepaard met de schending van dierenwelzijn.

Signalen van pijn en stress zijn tijdens de race soms lastiger vast te stellen. Dat komt omdat paarden van nature prooidieren zijn. Om geen aandacht van roofdieren te trekken, vertonen ze zo min mogelijk signalen van pijn.

Wetenschappelijk onderzoek bij paarden in de paardensport[1] heeft aangetoond dat de volgende signalen tekenen zijn van stress of pijn:

  • Een grauwe tong; dit duidt op afknelling door de tongband
  • Optrekken van of klapperen met de lippen (de tanden zijn zichtbaar)
  • Openen van de mond
  • Schudden met het hoofd of scheef houden van het hoofd
  • Langere tijd naar achteren houden van de oren (langer dan 5 seconden)
  • Rimpels boven de ogen
  • Opengesperde ogen met een zichtbaar randje oogwit
  • Opgetrokken neusgaten, soms ook rimpels boven het neusgat
  • Verstarde spieren in het gezicht

Op uitnodiging van de Stichting Kortebaan Nootdorp is ondergetekende aanwezig geweest bij de kortebaandraverij (na overigens een goed gesprek te hebben gehad met het bestuur van de stichting).

Een paardenmond is zeer gevoelig. Een aantal paarden had een ketting door de mond om de paarden onder controle te kunnen houden, maar wat zeer pijnlijk is voor de gevoelige mond van het paard. En veel paarden hadden continu de mond geopend.

Onder andere was er een paard met een blauwe/paarse tong te zien vanwege de tongband, dan wel het bit of een leren riem, wat duidt op beknelling van de tong door een tekort aan bloedtoevoer, wat pijnlijk is (zie foto’s).

Een aantal paarden had een zogenaamde ‘opzetteugel’, waardoor het paard in een geforceerde hoge hoofdhouding moet lopen en daarbij geen vrije bewegingsruimte van het hoofd heeft.

Daarnaast was er een korte uitrijbaan waardoor de paarden hard in de mond getrokken moesten worden om tijdig te kunnen remmen. Dit kan voorkomen worden door een veel langere uitrijbaan mogelijk te maken, waardoor de paarden rustig kunnen uitdraven.

Ook had een aantal paarden oordoppen in, die tijdens de wedstrijd eruit getrokken kunnen worden, zodat het paard schrikt en daardoor harder gaat lopen.

Naar aanleiding hiervan legt de Partij voor de Dieren de volgende vragen aan u voor.

Vragen

  1. Is het college verantwoordelijk voor de handhaving van de vergunningsvoorwaarden van kortebaandraverij in Nootdorp? Zo nee, wie dan wel?
  2. Wat vindt het college van het vermaak voor mensen door te wedden op paarden, waarbij het paardenwelzijn in het geding is?
  3. Is het college het met de Partij voor de Dieren eens dat tijdens de kortebaandraverij het welzijn van paarden niet voorop staat, zoals in de vergunningsvoorwaarden, die door de gemeenten zijn opgesteld, is opgenomen? Zo nee, kunt u goed onderbouwd aangeven waarom niet?
  4. Kan het college aangeven waarom de voortzetting van de traditie van de kortebaandraverij zó belangrijk is, terwijl het dierenwelzijn in het geding is?
  5. Is het college bereid om de vergunningsvoorwaarden aan te scherpen, zoals:
    - een langere uitrijbaan, waardoor de paarden minder sterk in de mond getrokken hoeven te worden en ze rustig kunnen uitlopen;
    - een verbod op het gebruik van de tongband (met leren riem door de mond) en ketting door de mond;
    - een verbod op de opzetteugel;
    - een verplichte controle van de mond en het gehele paard op verwondingen na de race door de gekwalificeerde aanwezige dierenarts?
    Zo nee, kunt u goed onderbouwd aangegeven waarom niet?

Carla van Viegen
Partij voor de Dieren

[1] https://www.dierenrecht.nl/sites/default/files/2023-06/SDR_rapport_wetenschap_drafsport.pdf

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen doodgereden zwaan

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Betrokken persoon

Carla van Viegen

Carla is sinds 2014 fractievoorzitter PvdD. Zij wil dieren, milieu en kwetsbare groepen een stem geven en de gemeente groener maken!