Bijdrage Begroting 2018
Blok 1 Ruimte en wonen, economie en glastuinbouw, mobiliteit, groen en recreatie
We vinden de toename van de hoeveelheid openbaar groen in de kernen in de afgelopen 10 jaar met ruim 50% mede door de groei van de gemeente een goede zaak.
Recreatie moet in evenwicht blijven met natuur, milieu en landschapswaarden. Er is aandacht voor fietsers en wandelaars, maar ruiters komen er tot nu toe redelijk bekaaid van af. Terwijl de doelgroep van het aantal recreatieve ruiters fors toeneemt, In de Groenzoom zijn een aantal ruiterpaden aangelegd, maar niet duidelijk is waar de ruiterroutes in onze gemeente nu precies liggen. De gemeente wil het gebruik en de waardering van ons groene buitengebied blijven verbeteren zo staal te lezen in de begroting. Is de wethouder bereid om via gemeentelijke voorlichting meer bekendheid te geven aan de ruiterroutes die onze gemeente rijk is, als ook de verkeersveiligheid voor ruiters te vergroten door de wegoversteekplaatsen van ruiterroutes beter kenbaar te maken voor het overige verkeer?
Economie
ZZP-ers
Ook de aandacht voor een groeiend aantal ZZP-ers (hoger zelfs dan de landelijke norm) vinden we een goede zaak. Zij verdienen ondersteuning en aandacht, temeer omdat zij geheel zelfstandig en zonder de steun van een organisatie hun werk doen.
Duurzaam wonen
Mooi dat voor alle doelgroepen en in alle prijsklassen woningen beschikbaar zijn en dat vooral in de goedkopere segmenten (sociale huur en koop) en voor jongeren, ouderen en statushouders aandacht komt om belemmeringen weg te nemen. We blijven echter aandacht vragen voor betaalbare en geshikte woningen voor jongeren en ouderen.
MRDH
De PvdD is sceptisch m.b.t. de MRDH, omdat dit een niet democratisch gekozen orgaan is en de controlemogelijkheden beperkt zijn. Ook het streven om van de regio een Europese topregio te maken vinden we te kort door de bocht. Een duurzame economische ontwikkeling die rekening houdt met de draagkracht van de aarde en er geen roofbouw op pleegt, zou het uitgangspunt moeten zijn om duurzaamheid werkelijk inhoud te geven en toekomstige generaties een leefbare omgeving te kunnen bieden. Economische groei is hierbij niet de oplossing, maar juist het probleem.
Energieneutrale glastuinbouw
De GPWO wil de eerste energie neutrale greenport van Nederland zijn. Om deze ambitie te realiseren is in 2017 gewerkt aan een GPWO-energieakkoord. We blij met deze ambitie, met dien verstande dat we, zoals eerder aangegeven, vinden dat vuilverbranding voor de warmterotonde niet duurzaam is.
Groen
Niet alleen buiten, maar juist ook binnen de kernen is behoud en ontwikkeling van toegankelijk openbaar groen belangrijk. Niet alleen mooi ingericht en goed onderhouden maar we vinden dat het ook ecologisch verantwoord moet zijn. Er wordt in de gemeente nog steeds geklepeld, terwijl dit schadelijk is voor de biodiversiteit. We moeten alles op alles zetten om de enorme afname van de insectenstand van 75% in 30 jaar te stoppen. Ik dien daarom een motie in waarbij het college wordt verzocht bij het groenbeheer het klepelen af te bouwen en voor 1 juni 2018 met een voorstel hiervoor te komen.
Noot: motie afbouwen van klepelen is unaniem aangenomen door de Raad.
In de begroting wordt aangegeven dat het groen in en om de kernen een belangrijke functie heeft voor vogels, insecten en andere dieren. Bomen(lanen), groenstroken en parken kunnen dienen als leefgebied, als stapsteen voor dieren die trekken of als ecologische verbindingszone binnen de gemeentegrenzen. Vanwege de grote variatie aan leefgebieden kan het (openbare) groen in en om de kernen een grote bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Een grotere biodiversiteit zorgt voor een grotere veerkracht van de natuur. Tijdens de maatschappelijke dialoog op Dierendag is gebleken dat de wildopvang in Delft ruim 450 dieren per jaar opvangt uit onze gemeente. Zij krijgen hiervoor geen vergoeding van P-N. We verzoek het college hiervoor structureel jaarlijks bij te dragen aan de opvang van deze dieren uit onze gemeente. De opvang is noodlijdend en genoodzaakt in 2019 te stoppen als er geen aanvullende inkomsten bij komen.
Mobiliteit en verkeer
Dan een ander onderwerp. Gebleken is dat de routes naar sportaccommodaties, zoals die van het Blauw Gele Vendel, niet altijd goed verlicht zijn. Veel kinderen maken gebruik van de sportaccommodaties, ook als het donker is. Onvoldoende straatverlichting in het donker kan vooral voor kinderen gevaar opleveren en een onveilig gevoel geven;. Daarom dien ik een motie in die het College verzoek te inventariseren of er van en naar de routes van sportaccommodaties in onze gemeente voldoende straatverlichting aanwezig is, om maatregelen te treffen indien er sprake is van onvoldoende straatverlichting op die plaatsen en om voor 1 juni 2018 een terugkoppeling van de uitkomsten te geven aan de Gemeenteraad.
Noot: het college zegt toe in elk geval de straatverlichting naar de sportaccommodatie Het Blauw Gele Vendel te zulln verbeteren. Kinderen kunnen daar nu in het donker niet veilig naar toe.
Blok 2 Onderwijs, collectieve voorzieningen, individuele voorzieningen
Educatie natuur, dierenwelzijn en gezonde voeding
Uitvoering van een Lokaal Educatieve Agenda In de Lokaal Educatieve Agenda (LEA) hebben de gemeente, schoolbesturen en andere partners (zoals voorschoolse voorzieningen, jeugdgezondheidszorg en de bibliotheek) afspraken gemaakt aan de hand van thema’s waar wij gezamenlijk voor verantwoordelijk zijn. Dit zijn wettelijk vastgestelde thema’s, maar ook lokale thema’s. Te denken valt aan onderwijsachterstanden, samenwerking voorschoolse voorzieningen en jeugdgezondheidszorg, doorgaande leerlijn en overgang voorschoolse voorzieningen-basisschool, zorg in en om de school en veiligheid in en om de school. De LEA is uitgewerkt in een activiteitenplan, waarvan in 2018 wordt bezien welke actualisatie voor de periode erna nodig is.
Blok 3 Veiligheid en duurzaamheid, bestuur en dienstverlening
Duurzaamheidslening
De PvdD is blij met een aantal duurzame voorstellen in de begroting, zoals de duurzaamheidslening en publiekscommunicatie hierover.
Duurzame energievoorziening
Begin 2016 is in de Thematische structuurvisie duurzame energie en energieneutraliteit de strategie vastgelegd voor de komende 10 à 15 jaar op weg naar een energieneutrale gemeente in 2050. In het bijbehorende Uitvoeringsprogramma duurzame energie en energieneutraliteit 2016-2018 staan alle gemeentelijke acties benoemd. Per actie is aangegeven wat we er op termijn, enkele jaren later in 2020, zichtbaar mee bereikt willen hebben, wat het ons nu kost en wie het met wie uitvoert. In het derde kwartaal van 2017 is de raad geïnformeerd over de tussenstand. Deze laat zien wat er tot aan het voorjaar van 2017 gedaan en bereikt is. Verder wordt een beeld gegeven van recente ontwikkelingen en worden accenten gezet voor de periode tot eind 2018. In 2020 moet het aandeel hernieuwbare energie uitkomen op 15%. Hernieuwbare energie omvat elektriciteit en warmte. Het aandeel opgewekte hernieuwbare energie als percentage van het totale energieverbruik in onze gemeente was in 2015 4,2% (landelijk 5,4%).
Zonder windmolens scoort Pijnacker-Nootdorp met hernieuwbare elektriciteit (2015: 2,5%) nog altijd lager dan het landelijke gemiddelde (11,8%). Hernieuwbare elektriciteit komt in Pijnacker-Nootdorp nog steeds vooral uit zonne-energie. In 2017 is de gemeentelijke nota Zonne-energie opgesteld. Met deze nota wil de gemeente initiatiefnemers inspireren nog meer zonne-energie te gebruiken. PvdD vindt dat ook windmolens in onze gemeente mogelijk zijn, zoals langs snelwegen en op bedrijvenpark Heron.
De PvdD is kritisch op de warmterotonde. De energievoorziening vanuit de aardwarmte vinden we goed, maar er wordt ook tot 2041 veel restafval verbrand voor de warmterotonde en er wordt hiervoor veel afval uit het buitenland hiervoor geïmporteerd door afvalverwerkingsbedrijf AVR. Dat vinden we geen goede zaak. We zouden in het kader van duurzaamheid juist moeten inzetten op minde afval en werkelijk duurzame energie, zoals zonne-, wind- en waterenergie en aardwarmte. Zonder windmolens scoort onze gemeente met hernieuwbare energie met 2,5 % heel veel lager dan het landelijk gemiddelde van 11,8%. De PvdD vindt dan ook dat windmolens in onze gemeente op bepaalde plekken mogelijk moeten zijn, zoals langs snelwegen, op bedrijvenpark Heron.
Dit was mijn bijdrage voor de eerste termijn. Dank u wel.
Interessant voor jou
Bijdrage verkoop Eneco aandelen
Lees verderNota Uitnodigende Ruimtelijke Ordening en Standaardregels Ruimtelijke Ordening
Lees verder