Bijdrage Omgevingsprogramma glastuinbouw
We zien een aantal goede voorstellen en kaders, zoals moestuinen voor verbinding met de maatschappij en meer stalletjes vanuit de kas. We roepen het college wel op om geen nieuwe maatwerkontheffingen meer te verlenen voor lichtvervuiling vanuit de kassen, omdat dit zeer verstorend is en de tuinders al langer de tijd hebben gehad om aan de regels te voldoen.
Verbeteren biodiversiteit in en om de kas
Ik wil er een voor ons belangrijk punt uitlichten. Natuurlijke groen- en waterzones rond de kassen dragen bij aan de verbetering van de waterkwaliteit, een goede ruimtelijke inpassing van de glastuinbouw. Ook het verbeteren van de biodiversiteit in én om de kas draagt daar aan bij. Het draagt bij aan het terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen én een duurzaam imago van de glastuinbouw. Win-win voor de sector en een gezonde leefomgeving door de glastuinbouwgebieden te vergroenen.
Voor de Partij voor de Dieren is een belangrijke kaderstelling de verbetering van de biodiversiteit in en om de kas. Momenteel zie je dat alle begroeiing rondom de kassen kort wordt gehouden om ongewenste instuif te voorkomen. Maar ook LTO Noord en de Greenport West Holland, waar Pijnacker-Nootdorp onder valt, willen meer biodiversiteit in en om de kas, zo geven zij aan. In antwoord op onze beeldvormende vragen heeft het college o.a. het volgende aangegeven. ‘De WUR heeft in het verleden een onderzoek naar biodiversiteit in en om de kas uitgevoerd. Daarbij is inzichtelijk gemaakt dat bevordering van de biodiversiteit in en om de kas onder bepaalde omstandigheden mogelijk is. Inmiddels hebben zij een vervolgonderzoek ingesteld. In het proces van de opstelling van het omgevingsprogramma zullen wij moeten bezien hoe de glastuinbouw kan en wil bijdragen aan verbetering van de biodiversiteit en daarmee ook haar imago. Daarbij zullen wij ook de ondernemers die in onze gemeenten hiermee al ervaring hebben opgedaan vragen hun ervaringen te delen. Wij zullen dus moeten afwachten hoe dit proces uitpakt.’
Het WUR onderzoek heeft aangetoond dat de aanleg van biodiversiteit resulteerde in significant hogere aantallen lieveheersbeestjes en andere nuttige insecten als gaasvliegen, spinnen, zweefvliegen en bijen en hommels.
Er worden al stappen gemaakt. Een tuinder van Funny Santini in Nootdorp is inmiddels overgestapt naar natuurinclusief telen. Het vergt volgens de teler een omslag in denken en doen. Je moet leren met de natuur mee te denken en de basis van weerbaarheid is een goed bodemleven.
Ook Duyvestein Tomaten heeft meegewerkt aan een pilot voor meer biodiversiteit in en om de kas en is daar enthousiast over. Het bedrijf geeft op haar website aan: ‘Biodiversiteit is belangrijk is om de aarde en haar ecosystemen gezond te houden. De laatste jaren gaat het niet zo goed met de biodiversiteit en dreigen vele soorten planten en dieren uit te sterven. Met deze pilot verzamelen we waardevolle informatie dat kan worden toegepast op álle land- en tuinbouwbedrijven in Nederland en daarbuiten. Zo dragen we bij aan een grotere biodiversiteit, waarbij zowel mens als natuur profiteren.’
De Partij voor de Dieren vindt het belangrijk dat niet alleen de tuinders, maar ook de gemeente hier een rol in pakt en vraagt het college een gericht plan van aanpak op te stellen om samen met de tuinders de biodiversiteit te verbeteren. Graag een reactie van het college.
Geen apart plan: (Bedrijfs)woningen in glastuinbouwgebied
Wat ons erg verbaasd heeft, is dat de bedrijfswoningen niet zijn opgenomen in de kaderstellende notitie. Want juist op dit vlak wil de Partij voor de Dieren goede kaders stellen, die het mogelijk maakt om leegstand van bedrijfswoningen te voorkomen en wijzigingen naar plattelandswoningen te versoepelen. Ook vragen we aandacht voor goede en veilige huisvesting van arbeidsmigranten in de glastuinbouwgebieden met voldoende privacy en scheiden van werkgever en huisbaas.
Tijdens eerdere participatiesessies is door de glastuinbouwsector opgeroepen: ‘Neem als gemeente meer regie bij herstructurering’. Hoe kijkt het college naar het plan om een deel van de glastuinbouw in de Noordpolder om te bouwen naar woningbouw, temeer omdat een aantal tuinders daar positief tegenover staat?
Voedseltransitie
Het valt misschien niet geheel binnen de scope van deze kaderstelling, maar de PvdD ziet graag een omschakeling van de grootschalige bloementeelt naar het duurzaam telen van groenten in kassen. Als we de aarde leefbaar en gezond willen houden, moeten we meer gezond en duurzaam geteeld plantaardig voedsel produceren. Daar liggen kansen voor de toekomst voor de Randstedelijke en West-Europese voedselproductie. Nu worden er rozen gekweekt in onze gemeente, die over de gehele wereld worden geëxporteerd en vervolgens importeren we weer massaal rozen uit Afrika. Dat moet en kan anders.
Energie
De PvdD is vooralsnog een voorstander van aardwarmte in de energietransitie, alhoewel we zorgen hebben over de lange termijn effecten ervan en de nadelige gevolgen voor de bodem en het milieu. Kleine windmolens zijn voor ons ook een optie.
D66 en EA: voorstellen zal ik steunen.
Dit was het voor de eerste termijn. Dank u wel.
Tweede termijn:
Ik overweeg een motie op het gebied van verbetering biodiversiteit, maar ook het opnemen van zonnepanelen en kleine windmolens, ook wel erfmolens genoemd, tot bv 20 m hoog in het omgevingsprogramma.
Nieuwe Woningen zijn hard nodig. Daarom kan onze fractie van harte instemmen met het beschikbaar stellen van budget voor flexwoningen.
Carla van Viegen
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Pijnacker-Nootdorp
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijdrage subsidie Cultura & Zo
Lees verderBijdrage Visie Sociaal domein
Lees verderHelp mee aan een betere wereld
Word lid DoneerBetrokken persoon
Carla is sinds 2014 fractievoorzitter PvdD. Zij wil dieren, milieu en kwetsbare groepen een stem geven en de gemeente groener maken!