Partij voor de Dieren wil fast­food­groei rondom scholen indammen


7 juli 2023

Pijnacker-Nootdorp, 7 juli 2023 De Partij voor de Dieren Pijnacker-Nootdorp heeft een duidelijk standpunt ingenomen in de strijd tegen overgewicht onder jongeren en het bevorderen van een gezonde leefstijl. Met hun voorstel wil de partij de groei van fastfood rondom scholen een halt toeroepen. Dit initiatief sluit nauw aan bij de eerder vastgestelde beleidsnota lokaal gezondheidsbeleid, waarin het belang van gezonde voeding voor jongeren wordt benadrukt.

De opmars van fastfood met een breed scala aan opties, zoals friet, hamburgers, kebab, frisdrank en pizza, baart de partij zorgen. Het overvloedige aanbod van fastfood moedigt gemakkelijke en ongezonde eetkeuzes aan, wat resulteert in een verhoogd risico op overgewicht en diverse ziekten, waaronder diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Daarom roept de Partij voor de Dieren Pijnacker-Nootdorp het college op om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de verdere groei van fastfood rondom scholen tegen te gaan. Een mogelijke aanpak hiervoor is het hanteren van branchering, waarbij bepaalde restricties worden opgelegd aan de vestiging van fastfoodzaken in de nabijheid van scholen. Deze aanpak heeft als doel jongeren aan te moedigen om bewustere voedingskeuzes te maken en hun algehele gezondheid te verbeteren.

Annemieke Hulsbergen, raadslid van de Partij voor de Dieren Pijnacker-Nootdorp, benadrukt het belang van een gezonde voedingsomgeving voor kinderen: "Het is essentieel dat jongeren toegang hebben tot gezonde voeding en dat verleidingen van ongezond eten rondom scholen worden beperkt. Met dit voorstel willen we de gezondheid van onze jeugd beschermen en hen ondersteunen bij het maken van weloverwogen voedingskeuzes."

Het gemeentebestuur steunde de motie, echter alleen de fracties van D66 en Fractie Graafland stemden voor, waardoor er de motie geen meerderheid behaalde.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren stelt vragen over maaien in broed- en bloeiperiode

Pijnacker-Nootdorp, 24 april 2023 – De Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp heeft vragen gesteld aan het gemeentebestu...

Lees verder

Jaarverslag 2022 Partij voor de Dieren Pijnacker-Nootdorp

Bekijk hier ons jaarverslag: Jaarverslag 2022 PvdD Pijnacker Nootdorp

Lees verder

Betrokken persoon

Annemieke Hulsbergen

Nootdorper Annemieke Hulsbergen is raadslid van buiten de raad en zet zich in voor dierenwelzijn, een groene gemeente en duurzame energie.