Bijdrage Oordeels­vorming Beleidsplan Schuld­hulp­ver­lening


7 oktober 2021

Het tegengaan van armoede en schulden is een belangrijke gemeentelijke taak om mensen te helpen bij een positief toekomstperspectief. Armoede gaat vaak gepaard met medische klachten. Het is belangrijk om naast steun op financieel vlak ook te investeren op het psychologische, sociale en maatschappelijke vlak. Zo kunnen professionals het zelfvertrouwen, veerkracht en wilskracht van mensen vergroten door middel van motiverende gespreksvoering en oplossingsgerichte begeleiding zoals het veranderen en beïnvloeden van vooroordelen en processen van uitsluiting, betere toegankelijkheid van (buurt)voorzieningen en het beïnvloeden van sociale wet- en regelgeving. Werk, ook vrijwilligerswerk en zingeving zijn belangrijke pijlers om weer op de rails te komen. De PvdD vindt het belangrijk dat mensen naast hun bijstandsuitkering een opleiding kunnen volgen en tijdelijk door parttime werk extra inkomsten kunnen ontvangen, die de opstap kan bieden naar werk en ook om uit de schulden te komen als die er zijn. Ook de ruileconomie van goederen en diensten kan een bijdrage leveren om uit de financiële schulden te komen.

Zorgelijk is de toename van het aantal jongeren in de schuldhulpverlening. Dat verdient zeker extra aandacht!

Annemarie van Gaal heeft mooie boeken geschreven zoals Dubbeltje op z’n kant, en succes en financieel fit met daar in tips hoe je er uit kunt komen en om te voorkomen dat je financieel in zwaar weer terecht komt. Grip op je knip en Nibud. De wethouder zal deze vast kennen…

Goed dat inclusiviteit wordt toegepast en de schuldhulpverlening voor iedereen (inclusief ondernemers) toegankelijk is en blijft zonder uitsluitingsgronden.

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat mensen blijvend uit de schulden komen.

We zijn benieuwd wat de ervaring van het college is nu de schuldhulpverlening geheel door de gemeente zelf wordt gedaan?

Als laatste: goed dat ook ondernemers worden meegenomen bij de schuldhulpverlening zeker met het oog op de financiële problemen door de coronacrisis. Dit was het voor de eerste termijn.

Carla van Viegen
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Pijnacker-Nootdorp

Interessant voor jou

Bijdrage Oordeelsvorming Raadscyclus september 2021

Lees verder

Bijdrage Oordeelsvorming Regiovisie Jeugdzorg

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Betrokken persoon

Carla van Viegen

Carla is sinds 2014 fractievoorzitter PvdD. Zij wil dieren, milieu en kwetsbare groepen een stem geven en de gemeente groener maken!