Partij voor de Dieren Pijnacker-Nootdorp wil blijvend landelijk vuur­werk­verbod


4 januari 2021

Pijnacker-Nootdorp, 4 januari 2021 – Er moet een blijvend landelijk vuurwerkverbod komen. Daarnaast moet er een verbod komen op carbidschieten met een ontheffingsmogelijkheid. Dat stelt de Partij voor de Dieren in vragen aan het gemeentebestuur van Pijnacker-Nootdorp.

Een verbod op het afsteken van vuurwerk zal leiden tot minder slachtoffers, minder milieuvervuiling, een betere luchtkwaliteit en minder angstige mensen en dieren.

De Partij voor de Dieren wil weten hoe veel schade het vuurwerk in Pijnacker-Nootdorp heeft veroorzaakt. Ook wil de partij weten hoe veel meldingen van vuurwerkoverlast er zijn gedaan door inwoners, hoe veel waarschuwingen dan wel processen-verbaal er zijn opgemaakt vanwege het illegaal afsteken van vuurwerk en hoeveel illegaal vuurwerk er in beslag genomen is.

De Partij voor de Dieren wijst er verder op dat in Pijnacker-Nootdorp, met name in Oude Leede en Delfgauw, rond Oud en Nieuw het carbidschieten nog plaatsvindt. Ook carbidschieten kan zorgen voor veel overlast en kan zeer gevaarlijk zijn, zo blijkt ook weer dit jaar. De partij wil weten hoe veel meldingen er zijn gedaan om te mogen carbidschieten en hoe vaak er is opgetreden tegen het carbidschieten. De Partij voor de Dieren heeft het college gevraagd een algeheel verbod op carbidschieten in te stellen met een eventuele ontheffingsmogelijkheid. Ten slotte wil de partij weten hoe de luchtkwaliteit was rond Oud en Nieuw en hoe zich dit verhoudt tot voorgaande jaren.

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp: ‘Het ziet er naar uit dat de overlast en de schade rond Oud en Nieuw minder is dan de voorgaande jaren. We zijn het eens met de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, dat we nu moeten doorpakken en dat er een algeheel landelijk vuurwerkverbod moet komen. Ook het carbidschieten moet nader aan banden worden gelegd, omdat het zeer gevaarlijk kan zijn en om te voorkomen dat dit een alternatief gaat worden voor het afsteken van vuurwerk’.

Gerelateerd nieuws

Pijnacker-Nootdorp zet goede stap voorwaarts om dierenwelzijn te verbeteren

Pijnacker-Nootdorp, 26 juni 2020 – De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft een tienpuntenplan opgesteld om dierenwelzijn in Pijn...

Lees verder

Meer betaalbare woningen voor starters door hergebruik leegstaande gebouwen

Pijnacker-Nootdorp, 2 maart 2021 – Pijnacker-Nootdorp zou leegstaande gebouwen en winkels kunnen laten ombouwen tot betaalbar...

Lees verder

Betrokken persoon

Carla van Viegen

Carla is sinds 2014 fractievoorzitter PvdD. Zij wil dieren, milieu en kwetsbare groepen een stem geven en de gemeente groener maken!